Sajtklinik #2: En närmare titt på en svensk webbutik som specialiserar sig på golv
fredag 7 maj 2010
Efter en noggrann selektionsprocess är det vårt nöje att lägga fram webbplatsen www.pbgolv.se som den sajt vi kommer undersöka närmare för den svenska delen av våran sajtklinik. Vi hoppas att ni kommer att finna denna övning användbar då vi försöker utöka våran lista på tips och resurser tillgängliga för webbansvariga för att hjälpa dem med många aspekter av deras webbplats till fördel för användare, webbplatsägare såväl som sökmotorer.
I det tidigare inlägget har ni sett oss behandla ämnen såsom:
- Frågor kring flerspråkiga sajter
- Användande av robots.txt
- Vikten av att ha användbara 404 (Sidan inte funnen) sidor
- Meta-beskrivningar och hur de kan hjälpa med din sajts synlighet
- Hur kanonisering kan påverka din webbplats
- Attributen samt konceptet “nofollow” förklarat
I detta inlägg hoppas vi fortsätta lägga till fler tips som är användbara för alla webbansvariga, men i sammanhanget av den givna sajten, www.pbgolv.se. Vissa av ämnena vi täckt tidigare är inte relevanta för www.pbgolv.se, men till att börja med skulle vi vilja ta ett ögonblick och gå igenom några av dem i relation till www.pbgolv.se.
404 (Sidan inte funnen)
I våran tidigare artikel lyfte vi fram några nyckelfördelar med att ha hjälpsamma 404-sidor. Om vi tittar närmare på ett påhittat exempel, http://www.pbgolv.se/unkown, ser vi att de redan har en relativt användbar sida givet att användaren kan väldigt enkelt hitta vägen till deras startsida. Värt att notera är att detta är en väldigt enkel sida och det finns alltid möjlighet att lägga till fler alternativ åt användaren än att bara gå till startsidan. Ett litet tips här kan vara att kanske lägga till Google Analytics på dina 404-sidor för att se hur mycket trafik de sidorna får (vilket i sin tur visar antalet potentiella besvikna besökare). Till sist vill vi även nämna att du kan få information om vilka sidor som ger 404-meddelande samt vilka sidor som länkar till de sidorna under “Genomsökningsfel” i sektionen “Diagnostik” i ditt konto i Googles verktyg för webbansvariga.

Meta-beskrivningar
För att bygga vidare på vad som nämnts i våran tidigare artikel vill vi först nämna att strängen som väljs för att visas i ett sökresultat för en given URL inte alltid behöver vara från meta-beskrivningen. Ibland kan en sträng från innehållet av den givna sidan väljas av algoritmen istället om beslutet är att det kan vara bättre för användaren. Som även nämnts tidigare så är det viktigt att komma ihåg att sökresultatet med kombinationen titel, beskrivning och URL är ofta det första en användare ser från din sida. Det är då viktigt att informationen som visas där är användbar för användaren och bidrar till att göra det intressant nog att gå vidare och besöka din sida. Nedan följer två observationer som kanske är värda att ta en närmare titt på:
- Det är användbart om titlar och beskrivningar är konsekventa och informativa. Detta kan vara en utmaning att lyckas med om du driver en större webbplats, men det kommer att hjälpa individuella användare om så pass tydlig information som möjligt visas för dem om sidan de är på väg att besöka redan innan de klickar på sökresultatet. Kom ihåg att alla sidor du ser i din site-sökning kan hamna på en sökresultatsida med den givna titeln och beskrivningen. Du vill vara säker på att informationen som du ger där är så pass användbar som möjligt. För att ge ett exempel så kan vi idag se delar av navigeringen på sidan i beskrivningen, “1 2 3 4 5 > >>”, vilket troligen inte är direkt användbart för användaren.
- Att hela tiden försöka klämma in en användbar, kort och unik beskrivning för varje sida i strängen för den sidan kan visa sig vara väldig användbart för såväl sökmotorer som användare.
Om vi tittar närmare på en produktvalsida från www.pbgolv.se (bild 1 nedan) så kan vi se i källkoden (bild 2 nedan) att det inte finns någon meta tag med en beskrivning för sidan. Det kan vara värt att utforska bättre beskrivningar på dessa typer av produktsidor. Om vi idag tittar på sidan som ett potentiellt sökresultat (bild 3 nedan) möts en potentiell besökare av en beskrivning som visar delar av menyn på sidan istället för till exempel en text om just badkar som sidan egentligen handlar om.
Kanonisering
Detta är ett ämne som kan verka vara mindre betydelsefullt, men över tiden då fler och fler sidor refererar till er webbplats har ni ingen kontroll över vad för länk som används för att peka till era sidor. Att använda sig av kanonisering kan ge en viss nivå av försäkran att för sökmotorer kan alla följande länkar ses som en gemensam:
- www.pbgolv.se/index.php
- www.pbgolv.se/
- pbgolv.se/
En klar fördel med detta är att signaler som används för indexering och rankning inte sprids över flera olika URL:er såsom vi även nämnt i vår första artikel. Du kan läsa mer om hur man specificerar sina kanoniska sidor på våran engelska blogg för webbansvariga.
Image Alt Attribut
På samma sätt som meta-beskrivningar kan vara viktiga för att beskriva innehållet på en sida så kan du använda bilders alt attribut för att bättre beskriva innehållet av en bild. Glöm inte att Google Bilder också är ett sätt för användare att hitta din sida. Vissa personer är väldigt visuellt orienterade och då bildsök blir mer avancerat samt mer använt över tid är det en potentiell kanal för nya besökare till er webbplats som inte bör bli försummade.
Om vi kastar en närmare blick på en produktsida, http://www.pbgolv.se/laminat.asp, ser vi att ingen av bilderna innehåller information om produkten de visar:
Om du väljer att lägga till fler beskrivningar på bilder kanske du även är intresserad av att lära dig mer om hur man lägger till bilder till sin sitemap. Detta kan hjälpa till ytterligare med bättre indexering av viktiga bilder.
Blockera indexering av sidor med mindre viktigt innehåll
För närvarande har webbplatsen i fråga inte en robots.txt fil i användning (http://www.pbgolv.se/robots.txt). Huvudpunkten att nämna om det är: Det är helt okej! Såvida man inte ser en användning för en sådan fil så finns det inte något tekniskt krav på att ha en sådan fil för din webbplats. Att inte ha en robots.txt säger bara till sökmotorerna att webbplatsen i fråga är helt öppen att indexeras, givet att det inte finns några andra restriktioner på webbplatsen såsom till exempel användandet av “noindex meta tag” på individuell sidnivå. Du har redan sett oss beskriva användandet av robots.txt samt nofollow för att kontrollera indexeringen av innehåll från din webbplats till varierande nivå och säkerhet. Att använda sig av noindex meta tag tillåter dig att vara ännu mer specifik i vad du vill ha indexerat och vad inte, ända ner till individuell sidnivå. Sidor som du kanske vill undvika bli indexerade är sidor som potentiellt inte fungerar så bra som sökresultat för användare att klicka på. För att ge ett enkelt exempel så ser vi att www.pbgolv.se för närvarande tillåter deras kassa-sida indexeras då vi kan se den via en site-sökning. Då användare klickar på länken hamnar de på en sida som troligen inte är den första sidan en användare skulle besöka på webbplatsen, speciellt då de kommer ifrån en sökmotor. Viktigt att påpeka är att det absolut inte är ett krav, men denna typ av sida kan var ett exempel på något värt att blockera från indexering. Du kan lära dig mera om hur man använder “noindex” både via våran engelska blogg för webbansvariga samt vårat hjälpcenter för webbansvariga.
Vi hoppas att ni funnit detta inlägg av våran sajtklinik användbart. Kom alltid ihåg att det finns en mängd information tillgänglig där ute oftast via en enkel sökning! Vi uppmuntrar alltid besök till våran engelska blogg för webbansvariga från vilken vi refererat mycket av det material vi nämnt hittills. Till sist vill vi nämna att ni alltid är välkomna att göra inlägg på våra lokala hjälpgrupper för webbansvariga som är tillgängliga på danska, finska, samt svenska.
Lycka till!
Skrivet av Anu, Jonas & Fredrik - Search Quality