Webbplatsen är ditt viktigaste säljverktyg!

I Sverige är informationssökning av varor och tjänster en av de popluäraste användningsområdena för Internet. Konsumenternas aktiva informationssökning om varor och tjänster leder ofta till köp både offline och online. En vanlig anledning till att användare handlar över internet är bekvämlighet tätt följt av att det ska vara enkelt att använda hemsidan. (Privatpersoners användning av datorer och Internet 2009, SCB) Med det i åtanke kan det vara bra att utforma din hemsida så att du gör det enkelt för dina användare att hitta vad de söker, navigera runt och beställa de varor och tjänster de är interesserade av.

I första delen och andra delen i vår serie om webbdesign talade vi om hur man designar webbplatsen så att besökarna stannar kvar och hur navigeringen förenklas. Idag ger vi dig råd om hur du presenterar dina produkter för tänkbara köpare och hur köpcykeln effektiviseras så att du kan sälja mer.


Webbplatsen är ditt viktigaste säljverktyg, och det som avgör hur många nätförsäljningar som genereras är hur du presenterar produkterna och strukturerar köpcykeln. Här är några tips om hur produktsidorna kan utformas och hur köpcykeln kan struktureras på dina webbsidor.

Produktkategorier

Underlätta navigeringen så mycket som möjligt, och se till att det är enkelt för besökarna att titta på produktkategorierna och navigera fram och tillbaka på webbsidorna.
  • Visa produktgrupperna tydligt: gör kategoriavdelningarna lätta att hitta genom att ha länkarna på ett statiskt sidofält som visas på alla sidor. Då vet användaren alltid hur man tar sig tillbaka till en viss produkttyp. Dessutom om du har särskilda produkterbjudanden eller rabatter kan det vara värt att rikta uppmärksamhet mot den produktsektionen med en uppmaning eller ikon.
  • Försök hålla sidorna så "rena" som möjligt. Avsikten är ju att så snabbt som möjligt visa kunderna produkterna som de är ute efter, så teckensnitt, bakgrundsfärger och storlek på bilderna påverkar vad de gör på webbsidorna.
Särskilda produktsidor
  • Produktlayout: hitta rätt balans mellan bilder och text. Det ena ska inte överrösta det andra. Att uppgifterna om produkten (dvs. nettopris och egenskaper och/eller fördelar) är tydliga och korrekta är också jätte viktigt.
  • Visningsalternativ: ge möjlighet att zooma, så att upplevelsen man får av att titta på produkten blir så lik verkligheten som möjligt. Se också till att bilderna är tillräckligt stora.
  • Jämförelser och omdömen: för användare och köpare är det självklart att göra produktjämförelser. Du har väl själv ofta frågat andra som köpt en viss produkt om deras åsikt innan du själv köpt den? Det är därför produkttester och jämförelsetabeller är så viktiga inför ett inköp.
  • Visa kunden vägen: se till att det finns en tydlig uppmaningsknapp på produktfaktasidan så att kunderna slipper undra vart de ska ta vägen härnäst.
Din köpcykel

Gör det så lätt som möjligt att köpa produkten. Se till att göra köpcykeln så kort och effektiv som möjligt. Den ska inte omfatta några onödiga steg.
  • Lägg ett statusfält överst på varje sida så att kunden ser hur många steg som återstår tills köpet är klart. Det bidrar till att öka kundens tålamod.
  • Tillförlitlighet: Lägg uppgifter om nettopris, leverans och returer på första sidan av betalningsproceduren. Då får användarna förtroende för verksamheten innan de beslutar sig för att köpa produkten.
  • Se till att dina sidor är säkra. Försäkra kunderna om säkerheten med en kort mening eller några vanliga ikoner, till exempel ett hänglås
  • Undvik registrering. Användarna kan uppge sin e-postadress tillsammans med övriga betalningsuppgifter, och där kan du också lägga in en ruta som kryssas i av den som vill ha mer information om produkten. Låt användarna bestämma vad de vill göra mer på webbplatsen.
  • Var saklig: fråga inte kunderna efter ovidkommande detaljer eller onödiga upplysningar. Är det verkligen nödvändigt att de uppger sitt yrke?
  • Gör inköpsproceduren så snabb som möjligt. Fyll i fält automatiskt om det går.
  • Undvik att distrahera kunden. Det här är inte rätt läge att puffa för andra produkter. Nu ska du fokusera på att få användaren att fullfölja köpet på webbplatsen.
Vi hoppas att det här tredje inlägget har gett en del tankar om hur du kan förbättra din webbplats.

Missa inte nästa inlägg, som handlar om resultatbevakning och test av designelement på webbplatsen med kostnadsfria AdWords-verktyg!

Glöm heller inte att titta på vår e-bok Make your website work (på engelska). Den innehåller mer information om hur man gör sin webbplats lönsam för e-handel.